Wijkmanagement
Binnen het sociaal domein zijn er veel waardevolle projecten en diensten die inwoners ondersteunen in hun streven naar zelfredzaamheid en welbevinden. De Sociale Kaart van HuisartsenOZL en de gemeente geeft inzicht in al deze initiatieven, maar voor zorgverleners in de huisartsenpraktijk is het lastig om het overzicht te behouden. De inzet van een wijkmanager kan hierbij het verschil maken. “De grootste uitdaging is het bereiken van concrete resultaten, waarmee verschillende partijen niet alleen betrokken worden, maar ook betrokken blijven”, geeft wijkmanager Paola aan.
In gesprek met wijkmanager Paola & Maurice
Visie en verbinding
Op het gebied van wijkmanagement ontbreekt het vaak aan een gezamenlijke visie, waardoor verschillende partijen op zoek zijn naar effectieve samenwerkingsmethoden. “Om wijkmanagement goed van de grond te krijgen, is het essentieel om zoveel mogelijk te netwerken en kennis te delen”, vervolgt Paola. “Ik ben ervan overtuigd dat deze gezamenlijke visie geleidelijk aan ontstaat, door de vele projecten die al lopen.” Dit betreft zowel projecten geïnitieerd door Meander, maar ook Welzijn Op Recept en het opstarten van MDO-GGZ. Vanuit haar functie deelt Paola zoveel mogelijk informatie met de huisartsenpraktijken. Tegelijkertijd is het essentieel dat wijkmanagers zelf goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het zorglandschap. “In een periodiek overleg met andere wijkmanagers en via ons Teams-kanaal delen we onze ervaringen. Daarnaast nemen we deel aan waardevolle presentaties van HuisartsenOZL en Spil-in-de-wijk.”
Aanspreekpunt
Paola ziet veel toegevoegde waarde in de steeds concretere samenwerking en de groeiende toewijding vanuit de huisartsenpraktijken. “Door het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is er steeds meer bewustzijn bij gemeenten over het belang van samenwerking met alle partners in de wijk”, zegt Paola. Als wijkmanager is ze een herkenbaar aanspreekpunt voor zowel zorgverleners als patiënten, wat zorgt voor efficiëntere overleggen en betere communicatie. “De wijkmanager kan op zowel tactisch als strategisch niveau een rol spelen in de samenwerking tussen het medische domein en het sociaal domein. Deze samenwerking draagt uiteindelijk bij aan de kwaliteit van de zorg.”
