Wijkgerichte zorg
Wijkgerichte zorg bestaat uit de onderdelen wijksamenwerking en ouderenzorg. Wijkgerichte zorg is gericht op het leveren van zorg die niet alleen patiëntgericht is, maar ook afgestemd op de specifieke behoeften van de wijk waarin de patiënt woont. Het doel van wijkgerichte zorg is om zorg dichterbij huis te brengen, zodat patiënten niet alleen binnen de muren van de huisartsenpraktijk, maar ook in hun directe woonomgeving optimaal ondersteund worden.
Hoofdthema: Wijksamenwerking
Een wijksamenwerkingsverband is een samenwerkingsverband van primair huisartsenpraktijken die samen met partners in de wijk de zorg voor een deelpopulatie op zich nemen. Het wijksamenwerkingsverband functioneert als één aanspreekpunt voor partners, is gericht op een gedeelde verantwoordelijkheid en een optimalisatie van de samenwerking in de wijk. De wijkmanager van ieder wijksamenwerkingsverband is in deze de spil en de koppeling tussen de praktijk en het sociale domein. In de regio Oostelijke Mijnstreek zijn 20 wijksamenwerkingen actief.
Hoe wordt wijksamenwerking in de praktijk gebracht?
- Samenwerking binnen wijksamenwerkingsverbanden
Binnen PlusPraktijken werken huisartsenpraktijken samen met partners in de wijk om de zorg voor specifieke patiëntengroepen beter af te stemmen. Dit gebeurt door:
- Het bundelen van krachten tussen huisartsen, fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners om integrale zorg te bieden.
- Het opzetten van een vast aanspreekpunt per wijk, zodat zorgpartners efficiënt kunnen samenwerken en informatie kunnen delen.
- De inzet van een wijkmanager als schakel tussen de huisartsenpraktijken en het sociale domein, om zorg en welzijn beter op elkaar af te stemmen.
- Gebruik van Zorgkaart als hulpmiddel voor wijkgerichte samenwerking (zie tevens: Zorgkaart – Pluspraktijk)
Zorgkaart is ontwikkeld om samenwerking binnen de wijk te ondersteunen en inzicht te bieden in beschikbare zorgpartners. Dit houdt in dat:
- Zorgverleners binnen een wijk snel en eenvoudig relevante zorgpartners kunnen vinden en raadplegen.
- Het systeem een overzicht biedt van zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein, waardoor patiënten sneller de juiste zorg krijgen.
- Door het gebruik van filters zorgprofessionals efficiënt de meest geschikte hulpverlener kunnen selecteren voor een patiënt.
Waarom zijn wijksamenwerkingsverbanden belangrijk?
In een complexe zorgomgeving is goede afstemming tussen medische en sociale zorg essentieel. Wijksamenwerkingsverbanden bieden:
- Één aanspreekpunt voor alle partners in de wijk.
- Regie in de wijk: Door afstemming en coördinatie fungeert de wijkmanager als spil in de organisatie van wijkgerichte zorg.
- Betere zorgcoördinatie, gericht op de behoeften van de wijkbewoners.
De Rol van de Wijkmanager
- Koppeling tussen zorg en sociaal domein: De wijkmanager zorgt ervoor dat medische zorgverleners zoals huisartsen en apothekers samenwerken met partners uit het sociale domein, zoals maatschappelijk werkers en wijkteams.
- Regie in de wijk: Door afstemming en coördinatie fungeert de wijkmanager als spil in de organisatie van wijkgerichte zorg.
- Focus op samenwerking: De wijkmanager bevordert gedeelde verantwoordelijkheid en optimaliseert de samenwerking, zodat de zorg rondom patiënten efficiënter en effectiever wordt ingericht.
- Samenwerking Bevorderen: De wijkmanager werkt aan het versterken van de samenwerking tussen huisartsen, zorgverleners, en welzijnsorganisaties
- Coördinatie van zorg: de WM zorgt voor een goede samenwerking tussen verschillende zorgverleners en organisaties
- Kennis Delen: Delen van kennis en informatie over beschikbare zorg- en welzijnsdiensten, waardoor huisartsen beter geïnformeerd zijn over de mogelijkheden voor hun patiënten
- Innovatie en Verbetering: Ze stimuleren innovatie binnen de zorgpraktijken en werken aan het verbeteren van zorgprocessen en -structuren
- Verbinding Leggen: De wijkmanager fungeert als een schakel tussen verschillende zorgverleners en organisaties
- Praktische Ondersteuning: Helpen bij het organiseren van bijeenkomsten, het plannen van overleggen en het notuleren van vergaderingen
Samenwerking voor Toekomstbestendige Zorg
- Integrale zorg: De medische en sociale zorg werken naadloos samen om beter in te spelen op de behoeften van bewoners.
- Toegankelijke zorg dichtbij huis: Bewoners weten waar ze terecht kunnen voor zorgvragen en ontvangen snelle, passende ondersteuning.
- Duurzame samenwerking: Door een gedeelde verantwoordelijkheid ontstaat een zorgnetwerk waarin iedereen zijn rol kent en vervult.
Ouderenzorg (Video vanuit het magazine)
Uitdagingen en Ambities
- Proactieve zorgplanning via werkdocumenten.
- Samenwerking in het PlusPunt Medisch Centrum, waar specialisten ouderengeneeskunde, geriaters, geriatrisch verpleegkundigen en kaderhuisartsen ouderenzorg samenwerken.
- Scholingen en symposia gericht op ouderenzorg.
- Inzet van kaderhuisartsen ouderenzorg.
Focusgebieden binnen Ouderenzorg
1. Het in kaart brengen van kwetsbare ouderen (75+)
Niet alle ouderen hebben intensieve zorg nodig. Veel ouderen behouden hun zelfstandigheid, maar een deel is kwetsbaar en vraagt om meer ondersteuning.
- Signaleren van kwetsbaarheid: De zorgvraag wordt integraal in kaart gebracht met gevalideerde meetinstrumenten zoals de Trazag, GFI of TFI. Dit geeft inzicht in de specifieke behoeften van kwetsbare ouderen.
2. Consultation Gap (75+)
- Huisartsen worden aangemoedigd om richtlijnen uit het MIJN.streek formularium vaker te raadplegen en toe te passen.
- Dit zorgt voor meer consistentie in voorschrijfgedrag, waardoor patiënten hoogwaardige en uniforme zorg ontvangen.
3. Proactieve Zorgplanning
- Het proces omvat gesprekken over wensen en doelen, zowel voor het heden als de toekomst.
- Onderwerpen zoals (niet-)behandelafspraken, ziekenhuisopnames, wettelijke vertegenwoordiging en levenseindebeslissingen staan centraal.
- Het doel is om zorg te bieden die past bij de waarden en voorkeuren van de patiënt, waarbij gezamenlijke besluitvorming leidend is.