Wat is een Pluspraktijk?

De regio Oostelijk Zuid-Limburg (OZL) staat bekend om de zorgkosten die aan de hoge kant zijn, terwijl de gezondheid van de inwoners gemiddeld lager scoort. Veel meer zaken hebben hier invloed op dan alleen de zorg die gegeven wordt door huisartspraktijken.

PlusPraktijken binnen de OZL regio

De huisartsenvoorzieningen in de OZL regio leveren zorg die persoonsgericht, geïntegreerd, effectief en efficiënt is tegen een marktconforme vergoeding. Ook heeft de huisartsenvoorziening een belangrijke functie als regisseur van de (wijk)zorg, onder het adagium ‘zo thuis mogelijk’. Huisartsen OZL focust zich op het ondersteunen van de huisartsenpraktijken bij het verwezenlijken van deze visie. Een goede kwalitatieve inhoud, tevreden huisartsen én patiënten staan hierbij uiteraard voorop. Huisartsen OZL werkt vanuit de 3 V’s: Verbindend, Versterkend en Vooruitstrevend. Deze kernwaarden vormen tevens de basis van de PlusPraktijken. Ze illustreren hoe we samenwerken om de missie en visie van Huisartsen OZL te realiseren. Zowel voor de huisartsen en medewerkers in de praktijk als voor eigen medewerkers zijn ze duidelijk zichtbaar in alles wat we doen.
Verbindend

We bundelen krachten. We verbinden vanuit oprechte betrokkenheid, zowel intern als regionaal, met zowel onze directe als indirecte stakeholders.

We werken persoonsgericht om het individu te versterken en daarmee ook onszelf. We versterken de regio door samen te werken en samen te leren, dat is de kracht van het collectief. Door het delen van best practices en het stimuleren van innovatie, helpen we de praktijken.

Met ambitie bouwen we voortdurend aan de huisartsenzorg van de toekomst. Dit vergt een flinke dosis ondernemerschap, innovatie- en daadkracht. Hiermee spelen we niet alleen in op de huidige behoeften, maar kunnen we ook anticiperen op de toekomstige uitdagingen in de zorg. Samen zorgen we voor ontwikkeling in de richting van een duurzame, efficiënte en patiëntgerichte toekomst.

De missie en visie van Huisartsen OZL en het concept van de Quadruple Aim delen belangrijke raakvlakken omdat beide gericht zijn op het verbeteren van de gezondheidszorg op verschillende niveaus. De Quadruple Aim is een uitgebreid kader dat de prestaties van zorgsystemen beschrijft en het is een uitbreiding van de oorspronkelijke Triple Aim-doelstellingen. De Quadruple Aim richt zich op vier hoofddoelen om de zorgkwaliteit en -resultaten te verbeteren:

  • Verbetering van de gezondheid van de populatie.
  • Het doel is om de algemene gezondheid van een specifieke populatie te verbeteren door preventieve zorg, vroegtijdige interventies en een focus op sociaal-maatschappelijke determinanten van gezondheid.
  • Verbetering van de patiëntervaring. Dit aspect streeft naar een betere zorgervaring voor patiënten, wat inhoudt dat de zorg toegankelijk, patiëntgericht, veilig en effectief moet zijn.
  • Kostenreductie. Het verlagen van de kosten per hoofd van de bevolking, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van zorg. Dit betekent efficiëntieverbeteringen in het zorgsysteem, het vermijden van onnodige behandelingen en het aanpakken van verspilling.
PCDA

Methodiek voor continue verbetering van processen:

De PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act) is een methodiek die Huisartsen OZL gebruikt om continu de kwaliteit van zorg te verbeteren. Onderstaand vind je meer informatie over hoe deze cyclus werkt binnen Huisartsen OZL:

Plan

Doelstellingen formuleren:
Huisartsen OZL en specifieker Team Innovatie & Projecten begint met het identificeren van verbeterpunten en het stellen van duidelijke, meetbare doelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het verbeteren van patiënttevredenheid of het optimaliseren van zorgprocessen.

Implementatie:
De geplande acties worden uitgevoerd, vaak gecoördineerd door de praktijkmanagers. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat nieuwe procedures worden ingevoerd, medewerkers worden getraind of dat er nieuwe technologieën worden geïmplementeerd.

Uitvoering monitoren:
Tijdens de implementatie wordt nauwlettend gevolgd of de acties volgens plan verlopen en of er eventuele aanpassingen nodig zijn.

Evaluatie:
Na de implementatie wordt de voortgang geëvalueerd. Dit gebeurt door Team Audit en Visitaties door middel van het verzamelen en analyseren van data om te bepalen of de gestelde doelen zijn bereikt. Bijvoorbeeld, door patiënttevredenheidsonderzoeken uit te voeren of door de efficiëntie van zorgprocessen te meten.

Feedback verzamelen:
Feedback van medewerkers en patiënten wordt verzameld om een volledig beeld te krijgen van de effecten van de veranderingen.

Bijsturen:
Op basis van de evaluatie en feedback worden de acties bijgestuurd door Team Innovatie & Projecten. Als de doelen niet volledig zijn bereikt, worden er nieuwe maatregelen genomen om verdere verbeteringen door te voeren. Best practices implementeren: Succesvolle strategieën en processen worden geborgd en verder uitgerold binnen de organisatie

Door deze cyclus continu te herhalen, zorgt Huisartsen OZL ervoor dat de kwaliteit van zorg voortdurend wordt verbeterd en aangepast aan de veranderende behoeften van patiënten en de zorgomgeving.