Praktijkvoorbeeld: aanpak doelmatig verwijzen – Medisch Centrum Kruisstraat

Intervisie is een belangrijk proces dat helpt bij het verbeteren van de zorg en het versterken van onderlinge samenwerking. Voor huisartsen Marcel, Tessa en Wendy van Medisch Centrum Kruisstraat een goede reden om aan de slag te gaan met de best practice ‘verwijzingen’.

In gesprek met huisartsen Marcel Derksen, Tessa Haas-Lommerse en Wendy Schijns over de best practice verwijzingen

Verwijzingen onder de loep

De intervisie ontstond vanuit de S3 doelstellingen om inzicht te krijgen in de verwijzingen binnen het medisch centrum. Marcel legt uit: “We willen weten hoe zinvol de verwijzingen zijn naar bepaalde specialismen en in hoeverre deze terecht zijn. Dit helpt ons niet alleen de zorg te verbeteren, maar ook om van elkaar te leren. Twee keer per jaar kijken we tijdens het maatschapsoverleg met de drie maatschappen naar de verwijzingen. Tijdens dit overleg bespreken we niet alleen de verwijzingen die de huisartsen zelf hebben gemaakt, maar ook die van de waarnemers”, vertelt Tessa. “Als er iets opvalt, wordt dat later individueel met de waarnemer besproken.”

Reflectie als sleutel

“Het proces biedt inzicht in hoe collega’s verwijzen, wat helpt om je eigen handelen te spiegelen”, zegt Wendy. Het gebruik van ZorgDomein is hierbij de succesfactor: het maakt het verzamelen van verwijzingen efficiënt en overzichtelijk. “ZorgDomein maakt het mogelijk om snel en eenvoudig de gegevens te verzamelen die we nodig hebben voor onze analyses”, zegt Marcel. Toch zijn er ook uitdagingen. De grootste valkuil is dat het proces soms niet veel oplevert, wat de motivatie kan verlagen. Tessa merkt op: “Als er weinig te bespreken valt, kan het proces tijdrovend aanvoelen. Het is dan lastiger om de energie en motivatie te vinden om verder te gaan met het analyseren van andere specialismen.”

Portret huisartsen

Aanbeveling voor andere praktijken

Zou het Medisch Centrum Kruisstraat deze intervisiemethode aanbevelen aan andere praktijken? Het antwoord is duidelijk: ja. “Als je met elkaar in gesprek wilt gaan over verwijzingen, is dit een zeer waardevolle methode”, zegt Wendy. “Los van de gesprekken met collega’s, kun je ook kritisch naar jezelf kijken. Je ontdekt misschien onzekerheden of leerdoelen die je verder kunt ontwikkelen.” Het proces stelt huisartsen in staat om niet alleen als team te verbeteren, maar ook om individueel te groeien door meer inzicht in eigen werkmethoden en keuzes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *