Ouderenzorg

De ouderenzorg in onze regio staat voor grote uitdagingen. Door de dubbele vergrijzing en ontgroening neemt het aantal zorgmedewerkers en mantelzorgers af, wat bijdraagt aan een aanzienlijke gezondheidskloof. “Ook het relatief lage opleidingsniveau van de ouderen in de regio vergroot deze kloof. Er is een dringende behoefte aan gespecialiseerde ouderengeneeskunde”, vertelt Judith Pleunis. Sinds 2006 werkt zij als huisarts en sinds 2021 als kaderhuisarts binnen de Eerstelijn Ouderengeneeskunde. In deze belangrijke, dynamische rol fungeert ze als aanspreekpunt voor de regio.

In gesprek met met Judith Pleunis, kaderhuisarts ouderenzorg

Warme overdracht

Tijdens de opleiding werkte Judith nauw samen met ervaren professionals zoals voormalig huisarts Frank Guldemond. “We hebben veel samengewerkt aan initiatieven zoals het uitbreiden van het Pluspunt Medisch Centrum ouderenzorg in Kerkrade en de Transmurale Zorgbrug met de tweede lijn. Denk daarnaast ook aan het aansluiten van een Specialist Ouderengeneeskunde bij het multidisciplinair overleg (MDO), het opstellen van een werkdocument proactieve zorg en het vormgeven van een zorgplan. Al deze initiatieven versterken de zorgstructuur en zorgen ervoor dat kwetsbare ouderen een warme overdracht krijgen, of ze nu tijdelijk in het ziekenhuis zijn, in een VVT-instelling verblijven of naar huis terugkeren.”

Proactieve zorgplanning

Proactieve zorg is essentieel in zowel de ouderenzorg als de palliatieve zorg. Het komt ook uitgebreid aan bod in de S3 doelstellingen van de PlusPraktijken. “We reageren vaak op signalen van patiënten, maar het is belangrijk om proactief te kijken naar toekomstige situaties en wensen. Zo kunnen we beter inspelen op hun behoeften”, licht Judith toe. De samenwerking met ketenpartners is hierbij cruciaal. Tijdens haar opleiding liep ze mee met de casemanager dementie, die haar waardevolle inzichten gaf. “Dat was een eye-opener voor mij. Hij stelde vragen waar je als huisarts niet snel aan denkt, zoals: hoe oud is de mantelzorger? Hoe zit het met de financiële situatie? Wat als de mantelzorger zelf wegvalt? Omdat mantelzorgers een sleutelrol spelen, moeten we de druk die op hen ligt serieus nemen en hen de steun bieden die ze nodig hebben,” benadrukt Judith.

Judith Pleunis

Holistisch teamspel

“Het is belangrijk om ouderenzorg vanuit alle dimensies te bekijken: lichamelijk, maatschappelijk, functioneel, communicatief en psychisch”, zegt Judith. “Om goed samen te werken, moeten de teamleden elkaar goed kennen. Hoe beter we elkaar begrijpen, hoe sneller en efficiënter we kunnen handelen.” Ze noemt het MDO als voorbeeld, waardoor verwijzen vanuit de Sociale Kaart makkelijker wordt en waarbij het Sociaal Domein steeds meer betrokken raakt. “Ook de samenwerking met de apotheek is belangrijk. Via een farmacotherapeutisch overleg kijken we kritisch naar medicatie en valpreventie.” Daarnaast is investeren in scholing belangrijk om de kennis over ouderenzorg te vergroten. “We organiseren bijvoorbeeld jaarlijks een symposium ouderenzorg, om alle betrokkenen op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen.”

Gemeenschapsgevoel

Ouderenzorg is een complex en dynamisch veld dat een nauwe samenwerking vereist tussen zorgprofessionals, mantelzorgers en het Sociaal Domein. Maar het vraagt ook iets van ons als samenleving. “We zijn steeds individualistischer geworden, we kunnen best iets meer voor elkaar zorgen en de verbinding opzoeken. Hier in de regio zie ik gelukkig in veel dorpen nog een hechte gemeenschap.” Judith geeft een mooi voorbeeld van kinderen van de buitenschoolse opvang die een uurtje op bezoek gaan bij de ouderen van een verpleeghuis. “Het is prachtig om te zien hoeveel plezier dit geeft. Ik hoop dat er in de toekomst steeds meer initiatieven ontstaan waar jong en oud samenkomen. Laten we samenwerken voor een betere toekomst voor onze ouderen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *