Meer tijd voor de patiënt
Het regioplan Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) uit de regio Oostelijk Zuid-Limburg (OZL) is een belangrijke pijler van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dit plan heeft als doel de huisartsenzorg te verbeteren door meer tijd vrij te maken voor patiëntenconsulten.
Door diverse interventies worden efficiëntie en kwaliteit verhoogd. Bij de keuze voor MTVP, vanaf 2025 te contracteren via S1, wordt voortgebouwd op de interventies die de praktijken in een eerdere fase hebben gekozen. De leidraad MTVP is terug te vinden via de volgende link: Leidraad MTVP . Het programma richt zich op vier hoofdthema’s, waarbij HuisartsenOZL een breed scala aan trainingen, scholingen en symposiums aanbied die gerelateerd zijn aan de interventies van MTVP:


1. Anders werken in de praktijk
Werkprocessen worden heringericht om meer ruimte te creëren voor patiëntenzorg. Enkele maatregelen zijn:
- Flexibele consultduur: Aangepaste tijdsindeling voor consulten, afhankelijk van de behoefte.
- Inzet van een Telefoonregie-arts (TRA): Dit verhoogt de efficiëntie bij triage en telefonische consulten.
- Zorg voor veelgebruikers: Voor patiënten met complexe zorgbehoeften wordt een casemanager ingezet, wat zorgt voor betere begeleiding en minder werkdruk.
Een succesverhaal komt van Medisch Centrum Nuth. Hier leidde de invoering van een regiearts tot minder werkdruk, efficiëntere werkdagen en een betere balans tussen werk en privé.
2. Uitbreiding van personele capaciteit
Door de personele capaciteit in huisartsenpraktijken te vergroten, ontstaat er meer ruimte voor zorg. Praktijken werven medisch ondersteunend personeel, zoals verpleegkundig specialisten en medisch secretaresses, en overwegen een flexpool. Medisch Centrum Putstraat toonde aan hoe een ANIOS (basisarts niet in opleiding tot specialist) waardevolle ondersteuning biedt. De ANIOS voert zelfstandig spreekuren en ondersteunt de vaste artsen, terwijl hij of zij waardevolle ervaring opdoet voor een mogelijke carrière als huisarts.


3. Het voeren van het goede gesprek
Betere communicatie tussen huisarts en patiënt staat centraal. Dit gebeurt via:
- Trainingen in gesprekstechnieken: Gericht op het concept van Positieve Gezondheid welke als rode draad door beide fase PlusPraktijken heeft gelopen en zich richt op het verbeteren van gesprektechnieken waardoor de zorgprofessional het “andere gesprek” met de patiënt kunnen voeren en daardoor de eigen regie en veerkracht van de patiënt te kunnen versterken. Deze aanpak helpt zorgprofessionals om een holistische benadering te hanteren waarbij de focus ligt op wat patiënten wel nog kunnen en willen, in plaats van wat ze niet kunnen. In 2025 wordt verder toegewerkt naar een verdiepende slag over dit onderwerp.
- Stimuleren van consultvoorbereiding: Patiënten worden actief betrokken bij hun zorg. Zo is er een onder andere een format voor de netwerkbijeenkomsten beschikbaar gericht op flexibele consultvoering en patiëntconsultvoorbereiding voor de zorg rondom mensen met LVB (licht verstandelijke beperking.
4. Samenwerken met het netwerk
Sterkere samenwerking binnen het medisch en sociaal domein verbetert de zorg. Dit omvat:
- Inzet van buurt- of wijkschakels: Verbinders tussen verschillende zorgverleners.
- MDO/casuïstiektafel met het sociaal domein en GGZ (instroommodel mentale gezondheid) Nog verdere info toevoegen: Voor complexe zorgvragen en casuïstiek.
Huisartsenpraktijk Hoensbroek Noord liet zien hoe een aanpak voor veelgebruikers leidt tot persoonsgerichte zorg, lagere werkdruk en meer werkplezier. Een casemanager helpt bij het proactief begeleiden van patiënten met intensieve zorgbehoeften.
