Lerende organisatie

De lerende organisatie is een essentieel domein binnen het PlusPraktijken-concept, waarbij de nadruk ligt op het creëren van een cultuur van continu leren en kennisdeling binnen en tussen huisartsenpraktijken. Het doel is om zorgprofessionals actief te ondersteunen bij hun ontwikkeling en hen in staat te stellen van en met elkaar te leren om zo de zorg voortdurend te verbeteren.


Voortgangsrapporten- en gesprekken

Iedere PlusPraktijk stelt voorafgaand aan een nieuwe fase praktijk-specifieke doelstellingen op, gebaseerd op een nulmeting. Deze doelstellingen worden onderverdeeld in proces- en resultaatindicatoren. Voortgangsrapporten zijn ontworpen om de voortgang en resultaten van deze doelstellingen systematisch te monitoren en vast te leggen. Een voortgangsdocument dient om de koppeling te maken tussen een abstracte ambitie op strategisch niveau en concrete doelstellingen met meetbare indicatoren. Het voortgangsrapport biedt een overzicht van alle doelstellingen voor één specifieke praktijk. In zowel fase I als fase II ontvingen de praktijken met tussenpozen van twee kwartalen een voortgangsrapport.

Het opstellen van doelstellingen is essentieel om richting, focus en efficiëntie te bieden binnen het PlusPraktijken project en om ervoor te zorgen dat de inspanningen bijdragen aan het behalen van de beoogde regionale ambities.

Voorbeeld van een rapportage

Het voortgangsrapport maakt gebruik van een stoplichtenmethode om de voortgang te visualiseren. Hieronder volgt een toelichting op deze methode:

Naar aanleiding van de voortgangsrapporten, of op verzoek van de praktijk, worden voortgangsgesprekken gevoerd. De voortgangsdocumenten vormen de basis voor deze gesprekken. Het doel van de voortgangsgesprekken is om inzicht te verkrijgen in de stand van zaken met betrekking tot het behalen van de doelstellingen, evenals om de behoeften en wensen vanuit de praktijk te inventariseren. Deze gesprekken dragen bij aan het bieden van ondersteuning op maat aan de praktijken en versterken de faciliterende rol van de Huisartsen OZL. Dit proces versterkt het vertrouwen en de samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Een greep uit ons aanbod

Het Symposium Mijnstreek Ouderenzorg, gestart drie jaar geleden, is uitgegroeid tot een drukbezocht evenement dat twee regio’s en zorggroepen verbindt. Het programma behandelt actuele uitdagingen in de ouderenzorg en speelt in op de behoeften van ouderen en zorgprofessionals, mede dankzij de input van kaderartsen ouderenzorg. In 2023 stond de mentale gezondheid van ouderen centraal, met onderwerpen als persoonlijkheidsstoornissen, onbegrepen gedrag bij dementie, depressie vs dementie en ouderenmishandeling. De editie van 2024 richtte zich op samen gezond oud worden, met thema’s als slaapgezondheid, rust voor het brein, leefstijl en het instroommodel mentale gezondheid. Beide symposiums trokken ruim 120 deelnemers en werden zeer goed beoordeeld.
In september vond de tweede succesvolle editie van het Symposium Best Practices plaats. Beide symposiums belichtten de meest effectieve werkwijzen en innovaties in de huisartsenzorg uit de regio. Diverse sprekers deelden hun inzichten en Best Practices via interactieve werkvormen en prikkelende stellingen. In 2023 werden de volgende onderwerpen besproken:
In 2024 kwamen de volgende onderwerpen aan bod:
Beide symposiums boden een uitstekende kans om te netwerken, nieuwe ideeën op te doen, te leren, te inspireren en ervaringen te delen.
Jaarlijks vond er een scholing ACP (Advance care planning) plaats voor huisartsen en POH’s. Beide scholingen waren binnen zeer korte tijd volgeboekt. Huisartsen Mirjam Willemsen en Jan Nijhof begeleidden de deelnemers door de nieuwe werkwijze van de richtlijn Vroegtijdige Zorgplanning. Tijdens deze belangrijke scholing werden verschillende casuïstieken geoefend. Mirjam Willemsen, die zelf geconfronteerd werd met een ongeneselijke aandoening, was een geweldige ambassadeur voor de palliatieve zorg. Helaas is zij niet meer in ons midden, maar we zijn dankbaar voor haar inspirerende inzichten en aanmoedigingen!
De inzet van Zorg op afstand is in de laatste jaren mede ten gevolge van de coronacrisis gegroeid en ook binnen de huisartsenpraktijk zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen.Tijdens dit symposium zijn doktersassistenten en praktijkmanagers meegenomen in deze ontwikkelingen en actuele onderwerpen en is er middels verschillende interactieve werkvormen de dialoog gevoerd over hoe je onlinediensten in de praktijk kunt aanpakken en digitalisering bij mensen met lage gezondheidsvaardigheden.Hierbij stond het leren van elkaar centraal!
Deze scholing heeft als een rode draad door beide fase PlusPraktijken gelopen en heeft zich gericht op het verbeteren van gesprektechnieken waardoor de zorgprofessional het “andere gesprek” met de patiënt kon voeren en daardoor de eigen regie en veerkracht van de patiënt te kunnen versterken. Deze aanpak helpt zorgprofessionals om een holistische benadering te hanteren waarbij de focus ligt op wat patiënten wel nog kunnen en willen, in plaats van wat ze niet kunnen. In deze verschillende praktijkbijeenkomsten zijn de deelnemers, bestaande uit huisartsen, TRA- artsen, Doktersassistenten en POH’s, aan de slag gegaan om de geleerde technieken vanuit het concept van Positieve Gezondheid in de praktijk te brengen. De scholing heeft twee avonden van elk drie uur omvat met aansluitend een e- learning.
Vanaf 2022 zijn scholingen in Patiënt Empowerment voor doktersassistenten aangeboden, met triage als belangrijk thema. Deze scholingen waren onderdeel van het regionale S3 contract en het PlusPraktijken concept. Huisartsen en POH’s hadden al scholing gevolgd binnen de Chronische Zorg, maar voor doktersassistenten werd een centraal scholingsaanbod georganiseerd. Er waren drie soorten scholingen:

Deze scholingen vormden een doorlopende leerlijn voor triage, verspreid over drie jaar, wat bijdroeg aan een uniforme kwaliteit van zorg. Ook de training Telefoon Regie Arts (TRA), gebaseerd op het Medisch Triage en Verwijs Protocol (MTVP), was onderdeel van de scholing en richtte zich op het verbeteren van telefonische triage en efficiënt doorverwijzen van patiënten.

De verwachte opbrengst is dat doktersassistenten beter in staat zijn om patiënten te empoweren, wat leidt tot hogere patiënttevredenheid en efficiëntere zorgverlening in de regio.

Digitale agenda integratie

Netwerkgroepbijeenkomsten

De netwerkgroepbijeenkomsten zijn gericht op het bevorderen van samenwerking en kennisdeling tussen zorgpraktijken. Het doel is om van en met elkaar te leren door ervaringen uit te wisselen, vaak ondersteund met waardevolle benchmarkgegevens. Deze bijeenkomsten dragen bij aan bewustwording rondom belangrijke zorgthema’s. Door actieve deelname van de praktijken wordt een interactieve leeromgeving gecreëerd, waarin gezamenlijke groei en ontwikkeling centraal staan.

Onderstaande formats zijn in de afgelopen fases ontwikkeld:

Data ondersteunend werken; dashboard

Scholen en symposia

Binnen PlusPraktijken bieden we een breed scala aan scholingen en symposia die specifiek gericht zijn op het versterken van zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk. Deze programma’s zijn zorgvuldig ontwikkeld op basis van de inhoudelijke thema’s en actuele leer- en ondersteuningsbehoeften. In nauwe samenwerking met onze eigen afdeling ‘Scholingen’ stippelen we een gedetailleerd scholingstraject uit dat bijdraagt aan onze kernwaarde, waaronder versterking van vaardigheden, samenwerking en innovatie.