Fase 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque aliquet, purus et congue ultrices, erat eros iaculis dui, non mollis libero magna at nibh. Pellentesque vitae augue at diam posuere efficitur sit amet ac mi.  

Fase 2 van het PlusPraktijken-project (2023-2024) introduceerde een verfijndere aanpak, waarbij drie categorieën van praktijken werden onderscheiden:

Fase 2 bouwde voort op de ervaringen uit de vorige fasen, met extra nadruk op maatwerk en samenwerking binnen de regio, en het verder ontwikkelen van innovatieve zorgmodellen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de huisartsenzorg op lange termijn.

Innovator praktijken

Wat is een innovator praktijk?

Aanleiding

De innovator praktijken zijn ontstaan als onderdeel van de PlusPraktijken om een voortrekkersrol te spelen in het ontwikkelen van innovatieve zorgconcepten die de huisartsenzorg kunnen transformeren. Aangezien de zorgvraag steeds complexer wordt, is het van belang dat praktijken nieuwe en vernieuwende ideeën testen die het zorgsysteem kunnen verbeteren, efficiënter maken en beter afstemmen op de toekomst. Innovator praktijken kregen de mogelijkheid om buiten de gebaande paden te denken en experimenteren met nieuwe zorgmodellen en technologieën.

Doel

Het doel van de innovator praktijken is om te experimenteren met innovatieve zorgconcepten die de huisartsenzorg kunnen verbeteren, zowel in termen van kwaliteit als efficiëntie. Door middel van de projecten worden nieuwe benaderingen getest die mogelijk op grotere schaal kunnen worden uitgerold binnen de regio of zelfs landelijk.

Methode

Innovator praktijken werken, naast alle facetten van de PlusPraktijken, aan zelfgekozen innovatieve projecten die zij uitvoeren en implementeren.

  1. Verbeteren van de zorgkwaliteit
    Praktijken streven naar het identificeren en aanpakken van specifieke uitdagingen om de kwaliteit van de zorgverlening te verhogen.
  2. Verhogen van de efficiëntie van zorgprocessen
    Het optimaliseren van zorgprocessen om tijd en middelen effectiever in te zetten.
  3. Vergroten van de toegankelijkheid van de zorg
    Het verbeteren van de bereikbaarheid en beschikbaarheid van zorg voor patiënten.
  4. Bevorderen van samenwerking met andere zorgverleners
    Het versterken van de samenwerking tussen huisartsen en andere zorgverleners om integrale zorg te bevorderen.
  5. Reductie van zorgkosten
    Het identificeren van mogelijkheden om kosten te besparen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de zorg.

Korte bescrhijving

Dit project helpt huisartsen en hun teams om digitale hulpmiddelen te gebruiken bij de zorg voor lichamelijke of geestelijke problemen, zoals dementie. Dit heet “blended care, waarbij normale zorg wordt gecombineerd met technologie. Patiënten kunnen thuis betere zorg krijgen met digitale ondersteuning op afstand, terwijl ze ook naar de huisarts blijven gaan. Het doel is zorgverleners te leren deze technologie effectief in te zetten.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Dit project wil de werkdruk van de doktersassistentes verlagen door een digitale aanmeldzuil in te voeren. Patiënten kunnen bij aankomst zelf hun afspraak registreren via deze zuil, zonder langs de balie te hoeven. Dit bespaart tijd en voorkomt lange rijen bij de balie.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Dit project richt zich op het beter opsporen en behandelen van hartfalen, vooral bij risicogroepen zoals mensen met diabetes, COPD of hart- en vaatziekten. Door het hart van risicopatiënten op tijd te onderzoeken met bijvoorbeeld bloedtesten en echo’s, kan hartfalen eerder worden opgespoord. Dit zorgt ervoor dat patiënten sneller de juiste medicijnen krijgen en hun gezondheid beter in de gaten wordt gehouden. Hierdoor verminderen we ziekenhuisopnames en verbeteren we de kwaliteit van leven.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Dit project richt zich op het verbeteren van de nazorg voor patiënten na een maagverkleining (bariatrische chirurgie) door de zorg na één jaar (ipv vijf jaar) van specialist naar huisarts over te dragen. Dit bespaart kosten en maakt de zorg toegankelijker. Huisartsenpersoneel wordt getraind om de benodigde bloedonderzoeken uit te voeren, waardoor patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven en de zorg persoonlijker en efficiënter wordt.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Dit project onderzoekt de inzet van een optometrist in de huisartsenpraktijk om oogklachten beter te behandelen. Hierdoor kunnen oogproblemen direct worden behandeld, wat verwijzingen naar het ziekenhuis vermindert en de zorg sneller en toegankelijker maakt. aak registreren via deze zuil, zonder langs de balie te hoeven. Dit bespaart tijd en voorkomt lange rijen bij de balie.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Dit project richt zich op het verbeteren van medicatie-informatie voor patiënten door een ‘pillenspreekuur’ aan te bieden. Patiënten kunnen vragen stellen over hun medicijnen aan zowel hun huisarts als apotheker, waardoor onduidelijkheden worden opgehelderd.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Dit project richt zich op het verduurzamen van huisartspraktijken. Het doel is om te onderzoeken hoe huisartsenpraktijken milieuvriendelijker kunnen worden door bijvoorbeeld afval te verminderen, duurzame materialen te gebruiken en bewuster om te gaan met medicatie en andere middelen. Het beoordeelt de effectiviteit van bestaande hulpmiddelen zoals handleidingen en milieubewakingssystemen. De focus ligt op het verbeteren van de milieuprestaties van de praktijk, wat op de lange termijn zowel gezondheidsvoordelen kan bieden als mogelijk kosten kan besparen. *plan raakt niet voldoende aantoonbare doelen, maar in het kader van de gesloten ‘Green Deal duurzame zorg’ akkoord bevonden

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Dit project richt zich op het opzetten van een speciaal spreekuur binnen de huisartsenpraktijk waar patiënten met bewegingsklachten direct door een fysiotherapeut kunnen worden gezien. Dit voorkomt onnodige afspraken bij de huisarts en leidt tot snellere diagnoses en betere zorg.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

De praktijk ontwikkelt een plan om het “Kleine Kwalen Spreekuur” (KKS) op te zetten in andere huisartsenpraktijken. Dit plan biedt richtlijnen voor het organiseren van het spreekuur, het inzetten van een basisarts, en het beheren van online afspraken. Het doel is om een model te creëren dat andere praktijken kunnen volgen om hun eigen KKS te starten, met als resultaat kortere wachttijden en verminderde werkdruk.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Het project “Rondje Gezondheid” introduceert groepsconsulten om de efficiëntie van de zorg te verbeteren. Patiënten met vergelijkbare gezondheidsproblemen worden samengebracht voor gezamenlijke sessies, wat tijd bespaart en zorgkosten verlaagt. Het doel is om door groepsadvies de toegang tot zorg te verbeteren en dubbele afspraken te verminderen.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Het project “Dermatologie 1e Lijn” onderzoekt of het opzetten van een dermatologie spreekuur bij huisartsenpraktijken nuttig is. Het doel is om huidaandoeningen direct bij de huisarts te behandelen, waardoor er minder verwijzingen naar specialisten nodig zijn. Dit moet leiden tot betere zorg, meer kennis bij huisartsen, en lagere zorgkosten.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

De praktijk wil een POH-GGZ Specialist Jeugd aanstellen om de samenwerking tussen huisartsen en de jeugdhulporganisatie JENS te verbeteren. Deze specialist helpt bij het stellen van diagnoses, biedt tijdelijke begeleiding en zorgt voor een betere doorstroming naar JENS, wat de wachttijden vermindert en de kwaliteit van jeugdhulp verbetert.

Geraakte doelen

Korte bescrhijving

Het project heeft als doel om een rouwtherapeut in te zetten. Dit betekent dat mensen die rouwen om een verlies (zoals het overlijden van iemand, het verliezen van hun baan of gezondheid) geholpen worden door een specialist die in de huisartsenpraktijk werkt, in plaats van naar een ziekenhuis of specialist doorverwezen te worden.

Geraakte doelen

Elk project wordt gefinancierd door een speciaal innovatiefonds, waarbij een voorwaarde is dat de praktijken minimaal één project per looptijd moeten afronden. Door deze benadering wordt niet alleen gekeken naar de praktische implementatie van innovaties, maar ook naar de bredere potentie om succesvolle innovaties op grotere schaal in de regio of zelfs nationaal door te voeren. In 2025 zal de evaluatie van de innovator projecten plaatsvinden, waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheid van opschaling van de meest succesvolle projecten

Toekomstbestendige praktijken

Wat is een toekomstbestendige praktijk?

Aanleiding

Door problemen in de continuïteit van de praktijkvoering, zoals hoge werkdruk, personeelstekorten en organisatorische uitdagingen gedurende fase 1, ontstond de behoefte aan maatwerk in de ondersteuning van praktijken.

Doel

Het doel van een toekomstbestendige praktijk is om de continuïteit van zorg te waarborgen door processen en structuren binnen de praktijk te optimaliseren, personeel te ondersteunen en de samenwerking met andere zorgprofessionals te verbeteren.

Methode

In de tweede fase van het PlusPraktijken-project (2023-2024) werd de vitaliteitsscan geïntroduceerd als een belangrijk instrument om het functioneren van praktijken te analyseren. De vitaliteitsscan levert waardevolle inzichten in de sterkte en zwakte van een praktijk, door deze te combineren met een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Dit geeft een compleet beeld van de praktijkomgeving en de tevredenheid van medewerkers, wat cruciaal is voor het verbeteren van de werkstructuur en de zorgkwaliteit.

Op basis van de scan en het MTO kunnen praktijken actieplannen opstellen om geïdentificeerde verbeterpunten aan te pakken. Deze actieplannen worden vervolgens gebruikt als basis voor verdere ontwikkeling en monitoring gesprekken, waardoor praktijken gericht kunnen werken aan hun toekomstbestendigheid.

Daarnaast werd in Fase 2 een leergang Praktijkmanagement aangeboden, gericht op huisartsen en praktijkmanagers (PM). Deze cursus bestond uit drie dagen waarin thema’s zoals visievorming, de organisatie van zorgprocessen, en financiële aspecten van de praktijkvoering aan bod kwamen. Deze training helpt praktijken om strategisch te plannen en de nodige organisatorische aanpassingen door te voeren.

Elk project wordt gefinancierd door een speciaal innovatiefonds, waarbij een voorwaarde is dat de praktijken minimaal één project per looptijd moeten afronden. Door deze benadering wordt niet alleen gekeken naar de praktische implementatie van innovaties, maar ook naar de bredere potentie om succesvolle innovaties op grotere schaal in de regio of zelfs nationaal door te voeren. In 2025 zal de evaluatie van de innovator projecten plaatsvinden, waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheid van opschaling van de meest succesvolle projecten