Lerende organisatie
Voortgangsrapporten- en gesprekken
Iedere PlusPraktijk stelt voorafgaand aan een nieuwe fase praktijk-specifieke doelstellingen op, gebaseerd op een nulmeting. Deze doelstellingen worden onderverdeeld in proces- en resultaatindicatoren. Voortgangsrapporten zijn ontworpen om de voortgang en resultaten van deze doelstellingen systematisch te monitoren en vast te leggen. Een voortgangsdocument dient om de koppeling te maken tussen een abstracte ambitie op strategisch niveau en concrete doelstellingen met meetbare indicatoren. Het voortgangsrapport biedt een overzicht van alle doelstellingen voor één specifieke praktijk. In zowel fase I als fase II ontvingen de praktijken met tussenpozen van twee kwartalen een voortgangsrapport.
Het opstellen van doelstellingen is essentieel om richting, focus en efficiëntie te bieden binnen het PlusPraktijken project en om ervoor te zorgen dat de inspanningen bijdragen aan het behalen van de beoogde regionale ambities.
Voorbeeld van een rapportage
- Groen (Doelstelling behaald): De doelstelling is volledig behaald. Er zijn geen problemen of risico’s die aandacht vereisen.
- Geel (Veel voortgang): Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt en de doelstelling is bijna behaald, maar er zijn enkele aandachtspunten die, indien niet aangepakt, tot vertraging kunnen leiden.
- Oranje (Lichte beweging): Er is enige vooruitgang geboekt, maar deze is nog niet voldoende om op schema te liggen. Er is sprake van een lichte, positieve beweging richting het behalen van de doelstelling. Hoewel er voortgang is geboekt, kan extra aandacht nodig zijn om op koers te blijven.
- Rood (Geen voortgang/doelstelling niet behaald): De doelstelling is niet behaald of de voortgang ligt significant achter op schema. Er zijn serieuze problemen die onmiddellijke aandacht vereisen om verdere vertraging of falen te voorkomen.
Naar aanleiding van de voortgangsrapporten, of op verzoek van de praktijk, worden voortgangsgesprekken gevoerd. De voortgangsdocumenten vormen de basis voor deze gesprekken. Het doel van de voortgangsgesprekken is om inzicht te verkrijgen in de stand van zaken met betrekking tot het behalen van de doelstellingen, evenals om de behoeften en wensen vanuit de praktijk te inventariseren. Deze gesprekken dragen bij aan het bieden van ondersteuning op maat aan de praktijken en versterken de faciliterende rol van de Huisartsen OZL. Dit proces versterkt het vertrouwen en de samenwerking tussen alle betrokken partijen.
Een greep uit ons aanbod
- Verpleegkundig specialist GGZ
- Administratief medewerker en SOH
- Horizontaal verwijzen
- Ouderenzorg
- Duurzame huisartsenzorg
- Het pillenspreekuur (innovatieproject)
- Effectieve consultvoering bij mensen met een licht verstandelijke beperking
- Mijn veerkracht; minder verwijzingen door verbinding met het sociale domein
- Basis Triage Scholing: Introductie tot triage en basisprincipes.
- Verdiepende Triage Scholing: Voor ervaren doktersassistenten, gericht op complexe triagesituaties en besluitvorming.
- Zelfhulpadvies Gesprekken: Gericht op het geven van zelfhulpadvies om de eigen regie en zelfredzaamheid van patiënten te versterken.
Deze scholingen vormden een doorlopende leerlijn voor triage, verspreid over drie jaar, wat bijdroeg aan een uniforme kwaliteit van zorg. Ook de training Telefoon Regie Arts (TRA), gebaseerd op het Medisch Triage en Verwijs Protocol (MTVP), was onderdeel van de scholing en richtte zich op het verbeteren van telefonische triage en efficiënt doorverwijzen van patiënten.
De verwachte opbrengst is dat doktersassistenten beter in staat zijn om patiënten te empoweren, wat leidt tot hogere patiënttevredenheid en efficiëntere zorgverlening in de regio.
Digitale agenda integratie
Netwerkgroepbijeenkomsten
De netwerkgroepbijeenkomsten zijn gericht op het bevorderen van samenwerking en kennisdeling tussen zorgpraktijken. Het doel is om van en met elkaar te leren door ervaringen uit te wisselen, vaak ondersteund met waardevolle benchmarkgegevens. Deze bijeenkomsten dragen bij aan bewustwording rondom belangrijke zorgthema’s. Door actieve deelname van de praktijken wordt een interactieve leeromgeving gecreëerd, waarin gezamenlijke groei en ontwikkeling centraal staan.
Onderstaande formats zijn in de afgelopen fases ontwikkeld:
-
Uniforme telefonie:
Gericht op het verkennen van individuele behoeften en uitdagingen, het identificeren van gedeelde obstakels en oplossingen, en het stimuleren van samenwerking tussen praktijken rondom uniforme telefoniesystemen. -
Kunstmatige intelligentie en robotica:
Praktijken delen ervaringen over huidige toepassingen van technologie, bespreken mogelijke oplossingen en zorgen, en reflecteren op de randvoorwaarden voor succesvolle implementatie in de zorgpraktijk. -
Binden en boeien van personeel:
Dit format helpt praktijken strategieën te ontwikkelen voor het omgaan met personeelsproblemen en biedt handvatten voor het maken van afspraken buiten de CAO. -
Licht verstandelijke beperking (LVB):
Hierin staat het herkennen, begrijpen en ondersteunen van mensen met een LVB centraal. Ervaringen worden gedeeld en de rol van de huisarts wordt besproken, met begeleiding van experts zoals Ilse Matthij, huisarts en docent diversiteit, of Clara Zijlstra, huisarts en opleider. -
Doelmatig verwijzen:
Dit format richt zich op het bewustmaken van het verwijsgedrag van huisartsen. Met behulp van spiegelinformatie over verwijscijfers naar de tweede lijn, anderhalvelijnszorg en e-meedenkconsulten wordt gekeken naar kansen om doelmatiger te verwijzen en de zorg toegankelijker te maken. -
Meer tijd voor de patiënt:
In deze bijeenkomsten worden ideeën uitgewisseld over het omgaan met flexibele consultduur. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld hoe agenda technisch om te gaan met e-consulten, het organiseren van een spreekuur voor kleine kwalen, en de inzet van een telefoonregiearts. Praktijken leren van elkaars ervaringen en bespreken mogelijkheden om meer tijd vrij te maken voor de patiënt.
Data ondersteunend werken; dashboard
Scholen en symposia
Binnen PlusPraktijken bieden we een breed scala aan scholingen en symposia die specifiek gericht zijn op het versterken van zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk. Deze programma’s zijn zorgvuldig ontwikkeld op basis van de inhoudelijke thema’s en actuele leer- en ondersteuningsbehoeften. In nauwe samenwerking met onze eigen afdeling ‘Scholingen’ stippelen we een gedetailleerd scholingstraject uit dat bijdraagt aan onze kernwaarde, waaronder versterking van vaardigheden, samenwerking en innovatie.