Zorgkaart

Eind 2022 werd de Zorgkaart geïntroduceerd, een hulpmiddel om de sociale kaarten van verschillende praktijken te centraliseren in een toegankelijk systeem. Een project dat onderdeel uitmaakt van de bredere doelstellingen binnen het PlusPraktijken project.
Zorgkaart bevordert het wijkgericht samenwerken met zorgaanbieders in de regio en brengt zo ook zorgverleners en patiënten dichter bij elkaar. Dit initiatief maakt het mogelijk om alle betrokken partners bij de huisartsenpraktijk – zoals het sociaal domein, geestelijke gezondheidszorg en andere hulpverleners – inzichtelijk te maken. Zorgkaart is ontwikkeld voor de zorgprofessional om informatie te krijgen van de sociale kaart in de regio, of specifieker binnen hun eigen wijk (samenwerkingsverband). Met behulp van verschillende filters kan een specifieke selectie gemaakt worden op het gebied van lichamelijke zorg, geestelijke zorg en sociaal domein

Daarnaast loopt er op dit moment een samenwerking met Zorgvinder (MCC Omnes/Meditta) met als doel om een breed aanbod van zorgaanbieders in beide regio’s inzichtelijk te maken. Dit initiatief helpt wachttijden en zorgkosten in de tweede lijn te verminderen. Dit proces is technisch uitdagend, maar het doel is om een naadloze zorgervaring te creëren voor patiënten in beide regio’s.

Dankzij Zorgkaart kunnen huisartsenpraktijken beter en sneller inspelen op de behoeften van patiënten. De centrale registratie van zorgaanbieders in de regio zorgt voor efficiëntere doorverwijzingen en behandelingen. Dit initiatief biedt hoop voor verdere verbeteringen in de eerste lijn en een aanzienlijke vermindering van de druk op gespecialiseerde zorginstellingen.

Co Wildeboer Schut (werkzaam als praktijkondersteuner GGZ binnen een huisartsenpraktijk in Landgraaf) en Boy Hayen (Senior projectleider Innovatie & Projecten) coördineren, samen met Moniek van de Leemput (functioneel beheerder), de GGZ zorgaanbieders binnen Zorgkaart. Naast het actueel houden van de benodigde informatie van de GGZ aanbieders, vervult Co ook de brugfunctie naar het team van praktijkondersteuners GGZ. Door de lange wachtlijsten in de GGZ wordt er veel gebruik gemaakt van Zorgkaart in de huisartsenpraktijken. Praktijkondersteuners GGZ gebruiken Zorgkaart om een alternatief aanbod te vinden, waardoor het optimaliseren van het aanbod in Zorgkaart als zeer gewenst wordt ervaren. Tevens is er voor patiënten een instructievideo gemaakt om de zorgkaart te gebruiken, hiermee wordt er ingespeeld op de eigen regie en betrokkenheid bij de behandeling van patiënten.