Welkom

De regio Oostelijk Zuid-Limburg (OZL) staat bekend om de zorgkosten die aan de hoge kant zijn, terwijl de gezondheid van de inwoners gemiddeld lager scoort. Veel meer zaken hebben hier invloed op dan alleen de zorg die gegeven wordt door huisartspraktijken.

Over ons

Enkele belangrijke factoren die in kaart zijn gebracht tijdens het PlusPraktijken project zijn de zorgkosten, de doorverwijzingsfunctie van de praktijken, het proces in de praktijken én de rol van Huisartsen OZL als verbindende factor. Deze zaken worden opgepakt binnen het project.

Een praktijk werkt binnen het PlusPraktijken project samen het projectteam, maar gaat zelf op zoek naar de beste aanpak in hun praktijk. Vervolgens is het de taak aan het projectteam om te monitoren of de samengestelde doelstellingen ook behaald worden en waar nodig de praktijken te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door hen te laten leren van de aanpak die andere praktijken hanteren. Het doel van het PlusPraktijken project is uiteindelijk dat dit initiatief leidt tot betere kwaliteit van zorg en gezondheid, lagere kosten door een geïntegreerde en patiëntgerichte aanpak, het verbeteren van de ervaring die patiënten/cliënten hebben over de zorg en het verbeteren van de ervaring en beleving van zorgpersoneel.

Tijdlijn

Wiro & Esther

De kracht van PlusPraktijken ligt in het werken vanuit een gezamenlijke regionale visie, die we vertalen naar een continu leerproces binnen de individuele praktijk. Omdat elke praktijk zich in een andere fase van ontwikkeling bevindt en specifieke behoeften heeft, onderscheiden we sinds 2023 drie groepen: de toekomstbestendige praktijken, de PlusPraktijken en de koploperpraktijken. Dit creëert ruimte voor maatwerk, terwijl we gezamenlijk werken aan thema’s als doelmatige zorg, ouderenzorg, persoonsgerichte zorg en zorg in de wijk. Als collectief behalen we betere resultaten en dat is de essentie van onze aanpak.
Wiro & Esther

Een blik op de toekomst

De visie van het PlusPraktijken project sluit mooi aan op de landelijke toekomstvisie 2030, die door verschillende partijen uit de eerstelijnszorg ontwikkeld is. Hierin wordt ook het belang benadrukt van een regionale aanpak. Als dit goed geregeld is, dan vermindert ook de druk op bijvoorbeeld de ziekenhuizen en specialistische zorg. Met de ontwikkeling van het PlusPraktijken project kunnen we een inspirerend voorbeeld zijn voor andere regio’s in het land.